Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapeneko eta Azpiegitureteko eta Osasun Sailek, EHAAn argitaratu berri dituzte Euskadiko ustiategi txikietara egokituriko betekizun higieniko eta sanitarioak ofizialki ezartzen dituzten aginduak; zehazki, arrautzak eta esnekiak ekoizten eta merkaturatzen dituzten ustiategiei dagozkienak:

 

 

 

Orain, esne-bolumen eta arrautza kopuru txikia eraldatzen duten Euskadiko ustiategiek euren errealitatera egokitutako eskakizunak bete ahal izango dituzte:

 

Esnekiak

  • Zein produktu? Esne pasteurizatua, jogurtak, mamiak, kefirra, gazta freskoak eta erdionduak, gurinak, esne-gainak, gaztanbera, gutxienez 60 eguneko ontze-aldia duten eta esne gordinarekin eginda dauden gaztak eta esne-izozkiak.

 

Zenbateko bolumena? Gehienez ere:

  • 100.000 litro behi-esne eraldatu urtean
  • 30.000 litro ardi-esne
  • 40.000 litro ahuntz-esne eraldatu urtean

Liburuxka

 

Arrautzetan

  • Zein produktu? Oilo erruleen A kategoriako arrautzak, ustiategian bertan ekoitziak.

 

Zenbateko bolumena?

  • 350 eta 1.000 oilo errule bitartean dutenak.

Liburuxka

 

Sektoreko agenteek eta Ekonomia Garapen eta Lehiakortasun Sailak, Osasun Publikoko Sailak eta Foru-aldundiek elkarlanean jardun dute aukera berri honi bide emateko, ELIKAren aholkularitzarekin eta koordinazioarekin.

 

Arau hauek, ondorengo Dekretu honen menpean garatu dira: 76/2016 DEKRETUA, maiatzaren 17koa, Euskadiko nekazaritzako elikagaien ekoizpeneko hainbat arlotan betekizun higieniko eta sanitarioak egokitzeko baldintzak ezartzeko dena.