Elikagaien Segurtasunerako Kataluniako Agentziak, Kataluniako Hegaztien Federazioarekin eta CESACekin (Kataluniako eta Aragoiko Hegaztien Osasun Zentroa) batera, hegazti-ustiategiei zuzendutako gida bat argitaratu du, hegaztien sektoreari arriskuak kontrolatzen eta sektoreko araudi gero eta konplexuagoa betetzen laguntzeko.

 

Gidak honako gai hauekin lotutako atalak biltzen ditu: biosegurtasuna, garbiketa, desinfekzioa, arratoi-garbiketa, abereen osasuna, albaitaritza-tratamenduak, animalien ongizatea, elikadura eta ura, ingurumenaren babesa eta baserrian lan egiten duten pertsonen prestakuntza.

 

Gainera, eranskinetan zehazten da zer eduki izan behar duten erregistro-liburuak, osasun-plan integralak, prestakuntza-planak, hondakin ez-sanitarioak kudeatzeko planak, instalazioak mantentzeko planak, ingurumena kudeatzeko planak, animalien ongizaterako planak eta salmonella zaintzeko eta kontrolatzeko programak. Ustiategiko albaitaria nola identifikatu ere azaltzen du.

 

Gidak barne hartzen ditu ekoizpen mota desberdinak: oilasko, indioilar eta beste hegazti batzuen haragi-ekoizpena; ugaltzaile eta txitatzeko arrautzen ekoizpena eta oilo erruleen ekoizpena hazkuntza modu desberdinekin (aire zabaleko erruleak, oilategiko errule solteak eta egokitutako kaiolako erruleak). Ekoizpen ekologikoaren zehaztapenak ere nabarmentzen dira.