Kataluniako Generalitateko Osasun Sailak Higiene Jardunbide Egokien Gidaliburu bat (HJEG) argitaratu du oilategiko hegaztien hiltegientzat. Kataluniako elikagaien segurtasun arloko erakunde eskudunek ofizialki onartu dute gidaliburua.

Dokumentuak Kataluniako oilategiko hegaztien hiltegietako errealitate guztiak jasotzen ditu. Elikagaien enpresek Arriskuen eta Kontrolgune Kritikoen Azterketa (APPCC) ezarri eta mantendu behar dute; alabaina, enpresa txikiek, jardunbide egokien gidaliburuak erabil ditzakete bakoitzaren APPCC sistema garatzeko tresna erraz eta eraginkor gisa. Horrenbestez, hiltegi bakoitzak aztertu beharko ditu gida hau aplikatzeko bete behar diren baldintzak.

Gogorarazi behar da dokumentu hau boluntarioa dela eta ez dituela barne hartzen haragia zatikatzea, produktu landuak prestatzea eta etxean hiltzea.

Gidaliburuak kapitulu hauek ditu:

Arriskuen eta Kontrolgune Kritikoen Azterketa

Baldintzak

Hornitzaileen plana eta animalien harrera, Edateko ura kontrolatzeko plana, Garbitze- eta desinfektatze-plana
Izurriak kontrolatzeko plana, Langileen prestakuntza- eta higiene-plana…

Animalien ongizatea

Kapitulu honetan sartzen dira elikagaiak ekoizteko abeletxeetako hegaztien hilketa, larrialdiko hilketa eta gaixotasun kutsagarriengatik gauzatzen den hilketa, eta jarduera hauek deskribatzen dira:

  1. Makinak
  2. Bizirik dauden animaliak garraiatzea
  3. Animaliak deskargatzea
  4. Nahasmendua

Urtean 150.000 hegazti baino gehiago hiltzen dituzten hiltegiek animalien ongizatearen arduradun bat izendatu behar dute, hilketaren unean animaliaren ongizateari buruzko araudia betetzen dela bermatzeko. Adierazitakoa baino animalia gutxiago hiltzen badira, ez da horrelako arduradunik beharko, baina hiltegiak, hala ere, bete egin beharko ditu animalien ongizatea bermatzeko baldintzak.

Higiene Jardunbide Egokien Gidaliburua – ACSA